Bronskopeend

Het mannetje, de woerd, heeft een kastanje rode kruin, de voorkant van de kop wangen hebben een brons purperen weerschijn. De brede groene band begint bij het oog en loopt over in de langgerekte kap achter op de kop. Rug en borst zijn wit, met zwarte, geschubde bandering en de keel en voorhals zijn ook wit met een zwarte halsband. De vleugeldekveren zijn lichtgrijs met witte punten en aan beide kanten van de staart zitten sikkelvormige, zwart-witte afhangende vleugelveren.      De onderstaartdekveren zijn zwart met een grote roomkleurige zijvlek. De buik en de flanken zijn zwart-wit gestreept.              Het vrouwtje daarentegen is heel onopvallend en heeft de zelfde kleuren als de Wilde Eend, maar met enigszins verlengde halsveren.

De Bronskopeend leeft voornamelijk in kleine groepen, vooral buiten het broedseizoen. Ze foerageren het liefst in ondiep water, op zoek naar voedsel, en doen dit door hun kop onder water te steken. De Bronskopeend is een omnivoor en heeft een gevarieerd dieet wat bestaat uit waterplanten, zaden, insecten en kleine ongewervelden.