Europese Zeearend
De lengte van een volwassen Zeearend is 70 tot 92 cm en het gewicht is 3,1 tot 7,5 kg. Maar de vleugelspanwijdte is 200 tot 250 cm.
Vandaar dat deze ook de bijnaam heeft van de vliegende deur.
Verder heeft hij een grote gele snavel, diep gevingerde vleugels en een witte staart. Jonge exemplaren hebben overigens geen witte staart.
Een zeearend kan tot een jaar of 20 worden.
De Europese Zeearend is de grootste roofvogel van Noord-Europa.
Volwassen Zeearenden hebben ook eigenlijk geen natuurlijke vijanden, behalve de mens.
Eieren en kuikens lopen echter wel het risico door roofdieren te worden buitgemaakt.
Het voedsel van de zeearend bestaat uit vis, (water)vogels, kleine zoogdieren en aas.
Oorspronkelijk kwam de Europese Zeearend in vrijwel geheel Europa voor, maar op veel plaatsen zijn de aantallen heel sterk terug gelopen of is de soort zelfs verdwenen.
Dit vooral in het Midden en Zuid Europa.
In andere landen nemen de aantallen gelukkig nu wel weer toe, want zo is in Denemarken het aantal broedparen gestegen van 1 broedpaar, in 1995 naar 94 paren in 2017.
Bij ons in Nederland waren er 10 broedparen in 2017 en al 20 in 2020. De Europese Zeearend komt ook voor in een band over Rusland naar Azië, waar hij van de Golfvan Anadyr tot het noordoosten van China leeft.
Nederland:
Sinds 2006 weer na eeuwen een succesvolle broedpoging gedaan in de Oostvaardersplassen.Het paar lijkt zich ook blijvend daar te hebben gevestigd, en daarmee dus in Nederland.
Er wordt dus sinds 2006 weer succesvol gebroed. Dit ook mede door de dode herten en of paarden in de Oostvaardersplassen, waar nu inmiddels al een stuk of 44 Europese Zeearenden huizen. Maar ook elders in het land wordt hij nu waargenomen en broed deze vogel ook.