Mandarijneend

De Mandarijneend is een Exotische verschijning, het mannetje is opvallend gekleed met een kleurrijk verenkleed. De kruin is paars, oranje en groen gekleurd, en heeft een brede witte wenkbrauwstreep die van het oog loopt naar de nek. Verder heeft hij dus oranje bakkebaarden en op het achterlijf bovenop uitstekende oranje veren. De borst is paars en de flanken oranjebruin.

Het vrouwtje en de jongen zijn grijsbruin en dus minder opvallend en heeft maar een kleine wenkbrauwstreep en een witte vlek achter het oog, en een witte kin, en tevens gevlekte flanken. Het is een kleine eenden soort. Over het algemeen nogal zwijgzaam, en alleen het mannetje maakt een fluitend geluid.

Ze zijn ongeveer 41 tot 49 cm groot en hun gewicht is ongeveer 600 gram. De spanwijdte is 65 tot 75 cm. En ze kunnen tussen de 10 en 15 jaar oud worden.

Ze leven voornamelijk op wateren en in een bosrijkgebied, en op dichtbegroeide eilandjes. Ze rusten vaak in de bomen, en kunnen ook heel goed in het donker zien. Het is deels een trekvogel. Man en vrouw blijven ook hun hele leven samen.    Het voedsel van de Mandarijneend bestaat uit noten en zaden, maar ook insecten en slakken die ze op het land zoeken. In de zomer eten ze voornamelijk waterinsecten.