Bergeend

De bergeend is een halfgans en heeft een rode snavel en bij het mannetje zit er aan de bovenzijde een knobbel. De kop en de hals zijn donkergroen en de veren zijn wit met hier en daar een paar zwarte strepen. Verder hebben ze een brede bruine band over de borst en de poten zijn vleeskleurig. De grootte van de Bergeend is 55 tot 65 cm en het gewicht is 1 tot 1,5 kilo. Spanwijdte van het mannetje is 115 cm en van het vrouwtje 70 cm.

De Bergeend is afhankelijk van de konijnen, ze leven in het duinen gebied waar veel konijnen ook leven. Ze benutten nl de verlaten nesten van konijnen en als er een ziekte onder de konijnen uitgebroken is, zijn er ook minder holen beschikbaar. Met alle gevolgen van dien want de jongen kunnen dan moeilijker het nest verlaten. Maar ze leven ook op kwelders, in veenweiden en Wadden. Na hun broedtijd trekken de Bergeenden naar het open water van de Waddenzee om daar veilig te kunnen ruien. In het voorjaar gaan ze weer naar hun broedgebieden. Voor hun voedsel zijn ze afhankelijk van voedselrijk slik. Toch komt hij steeds vaker ook voor in het binnenland, bij de rivieren en andere slikrijke gebieden. Hun voedsel bestaat uit voornamelijk wadslakjes, schaaldieren, garnalen, en andere kreeftachtige en wormen, minder vaak insecten en larven of zaden en waterplanten.